Guide: Måla om

Funderar du på att måla om hemma? Vår guide kan hjälpa dig på traven och göra projektet lika lustfyllt och resultatet lika bra som du önskar.

Frågor? Kontakta någon av våra kunniga experter

Sätt färg på ditt hem

Har du precis flyttat eller kanske bara vill ge ditt nuvarande hem ett lyft?Att måla om är ett relativt enkelt och prisvärt sätt att fräscha upp ditt boende.

Vår guide nedan är tänkt att hjälpa dig som går i målartankar att förverkliga dessa på smidigast möjliga sätt. Precis som i andra hantverksprojekt är det viktigt att ha rätt verktyg för att underlätta ditt arbete. Inför att måla om kan du tänka genom vad du behöver i form av penslar, rollers, stegar, täckpapp, plast, maskeringstejp och trasor att torka bort damm och färgdroppar med.

Konsten att välja färg

Att välja färg handlar både om att få önskad kulör och att få rätt egenskaper på ytan som ska målas. Färg och nyans påverkar uppfattningen av rummet. Det är därför viktigt att det blir rätt. Kring färgvalen finns mycket kunskap att ta vara på hos din färghandlare.

Två hjälpmedel att använda sig av är färgkarta och provfärg. Färgkartan hjälper dig att navigera mellan olika myanser.

Är du fortfarande inte säker kan det vara en god idé att provmåla väggen med färgprover för att se hur färgskillnaderna ter sig på en större yta. När det kommer till färgens egenskaper bör du prata med din färghandlare. Behoven kan variera utifrån vilket rum färgen ska vara i, om den ska vara matt eller blank eller vilket väderstäck rummet befinner sig i.

Förberedelser

Innan du börjar måla måste du förbereda rummet. Rummet består utöver de ytor du tänker måla också av andra delar du inte alls vill ha färg på. Se till att täcka fönsterkarmar, el-uttag, lister och annat med maskeringtejp. Tejpa med långa, raka och sträckta tejpbitar för att få räta linjer där färgen fäster.

Om rummet har möbler kvar i sig bör dessa täckas med plast för att undvika eventuella missöden. För golvet är det lämpligt att du använder golvskyddspapp som du fäster med maskeringtejp för att minska risken för rörelse och därmed glipor. Glöm inte att damma av väggarna så dammkorn och annat inte förstör slutresultatet.

Dags att måla

Om väggen är målad sedan tidigare ska du normalt sett inte behöva grundmåla väggen igen. Öppna färgburken och häll upp färgen i ett tråg. Använd en pensel för att måla väggens kant cirka 10 cm runt om. Måla även in på maskeringstejpen så att resultatet blir jämnt och snyggt. Övergå till roller och måla resten av väggen.

Ett tips som proffsen brukar ge är att måla i formationen V eller W för att få en jämn yta utan spill och ränder.