Guide: Måla träfasad

Nedan följer en steg-för-steg guide på hur du målar fasad från grundarbete till färdigt resultat. Att måla fasaden på ditt hus är en viktig del i husets underhåll och gör dessutom att huset får ett lyft.

Frågor? Kontakta någon av våra kunniga experter

Tips innan målning

Om du nyligen målat ditt hus men du upplever att en uppfräschning är på sin plats kan du istället för att måla fasaden testa fasadtvätt. Detta gör att smuts som annars skulle kunna dra till sig alger och sporer och även hålla vatten försvinner. Fasadtvättningen leder både till en mer långlivad fasad och att huset ser nymålat ut längre.

Grundarbete innan fasadmålning

Steg 1: Tvätta fasaden med fasadtvätt och vatten. Använd en borste för att få bort beläggningar och smuts. Skölj av fasaden med vattenslang.

Steg 2: Innan skrapning kan du med fördel täcka marken under fasaden för att samla upp färgflagorna.

Steg 3: Använd en kniv eller kanten på din skrapa för att göra några kryss i fasadfärgen. Lossnar färgen måste den skrapas bort. Med detta förfarande avgör du hur bra respektive dåligt föregående målning sitter.

Steg 4: Ta din skrapa och börja skrapa bort den lösa färgen med långa, jämna och metodiska skraprörelser för att minska flisor i träet och för att nå resultat snabbare. Om du får flisor i virket tas dessa enkelt bort med sandpapper. Upptäcker du under resans gång att något virke är murket bör detta bytas innan målning.

Steg 5: Använd dig av en stålborste för att rensa fasaden från den sista färgen och göra fasadytan redo för målning

Steg 6: Täck springor med latexfog för att minska risken för att väta tar sig genom färgen och förstör virket.

Målning av fasad

Välj en dag med bra väder när du ska måla men undvik att måla i direkt solljus. Se också till att virket inte är för fuktigt när du ska måla. Detta kan du göra genom att låna en fuktighetsmätare hos din färghandel. Virket bör ha en fuktighets- grad på runt 14%. Om mätaren visar över 17% bör virket få torka något och målningen får vänta.

Steg 1: Olja ändarna på brädorna. Här kan du med fördel använda en kombinerad olja och grundfärg för att minimera tidsåtgången. Fortsätt sedan att grundmåla resten av fasaden på de ställen du skrapat.

Steg 2: När du är klar med grundmålningen är det dags att måla med täckfärgen. Börja högst uppe på fasaden och använd rikligt med färg.

Steg 3: När första strykningen av täckfärg torkat är det dags för andra strykningen med täckfärg.

Tips inför målning

Läs hela instruktionen innan du handlar material för att undvika onödiga resor till bygghandeln. När du väl ska handla bör du välja verktyg som matchar virkesbredden för att arbetet ska gå snabbare.