Guide: Tapetsera

Nedan följer en steg-för-steg guide på hur tapetserar för att nå ett lika bra resultat som proffsen. För att nå ett bra resultat när du tapetserar är det viktigt att du gjort grundarbetet och väggen är rensad, slipad, spacklad och slipad igen.

Frågor? Kontakta någon av våra kunniga experter

Tips innan tapetsering

Kolla anvisningarna på din tapetrulle bland annat för att välja rätt lim. På tapetrullens etikett hittar du också tapetens serienummer om du skulle behöva köpa mer tapet. Välj rätt verktyg till ditt projekt. Roller och pensel till lim, tapetavrivare, lod/vattenpass, borste/tapetverktyg, skarvrulle, tapetkniv, tapetlinjal med skärblock och svamp och hink. Denna guide gäller främst non-woven-tapet men går med enkla justeringar att omsätta även på väv och papperstapet.

Tapetsering

Steg 1: Vanligtvis är tapetens bredd 53 cm men rullens längd varierar. Mät väggens höjd och skär ut våder med en extramarginal på 5 cm, så du inte riskerar att få förkorta tapetvåder. Genom att göra detta ser du hur långt tapetrullen räcker och om du måste påbörja en ny. Finns det fönster i rummet bör du börja från fönstrets vänstra sida och jobba dig runt i rummet

Steg 2: Använd roller och stryk tapetklister på väggen. Använd penseln där rollern inte riktigt täcker väggen med klister såsom hörnor, och vid lister. Klistra 2 till 3 våders bredd.

Steg 3: Placera våden löst på väggen och använd lod/vattenpass för att kontrollera att tapeten sitter rakt. Justera tapetvåden om du behöver till den är rak. Detta gör du bäst genom att lossa våden och placera den på väggen igen. Gör du första våden noggrant kommer resten bli lättare.

Steg 4: Använd borste/tapetverktyg för att få tapetvåden att fästa jämnt på väggen. Börja från vådens mitt och jobba dig utåt för att få bort eventuella luftblåsor.

Steg 5: Skär bort tapetrester med tapetkniven. Se till att verktyget är vasst så du inte riskerar att skada den tapet du vill ska sitta kvar. Vid fönsterkarmar kan du behöva klippa ett snitt i tapeten för att vika in tapeten och skära bort resterna.

Steg 6: När du kommer till ett hörn i rummet mäter du avståndet från den sista våden till väggens slut. Mät både uppe och nere på tapeten. Lägg till en cm på den distans som är störst och skär nästa tapetvåd i denna bred med hjälp av tapetlinjal och skärblock. Spara den del du skär bort. Placera vågen på väggen enligt ovan och låt den extra cm gå över hörnet och in på nästa vägg. Borsta på tapeten och se till att den sitter ordentligt i hörnet.

Steg 7: Ta den del du nyss skar bort och placera den som första våd på nästa vägg. Utgå ifrån hörnet på väggen och inte från föregående våds kant. Detta gör att du får en cm överlappning och ett finare resultat i rummets hörn.

Att tänka på

Det är en del saker att tänka på vid tapetsering. Det viktigaste är att grundarbetet är bra gjort och väggen är jämn. Glöm inte heller att använda dig av rätt verktyg. Det kommer att hjälpa dig en god bit på väg till ett bra resultat. Tapetsering är ett hantverk som du bemästrar ju fler gånger du tapetserar. Med andra ord är det bara att sätta igång!